Suunnitelmia vuodelle 2019

Vuoden 2018 aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Alkuvuosi meni gradun viimeistelyn merkeissä, toukokuun alussa palautin viimeisen esseeni ja kuun lopussa vihdoin ja viimein valmistuin. Tämän jälkeen aloitin kesätyöt, maksoin pois lainoja ja opiskelin englantia. Syksyllä aloitin uraneuvojalla käymisen ja työnhaun. Työnhakupisteellä ja yliopiston rekryn infotilaisuuksissa ravatessani tajusin, että oman alan työpaikan löytäminen vie sen verran paljon aikaa, että jatko-opintojen lykkääminen ei kannata. Niinpä täytin välivuoteni kielten opiskelulla, pätkätöillä ja alustavan tutkimussuunnitelman tekemisellä.

Ensi vuonna viimeistelen tutkimussuunnitelmani ja haen tohtorikoulutettavaksi. Tarkoituksenani on tutkia työ- ja liike-elämää käsitteleviä opaskirjoja ja niissä esiintyviä menestyskäsityksiä. Olen kiinnostunut erityisesti siitä, miten oman alan huippuosaajaksi tullaan ja voiko kuka tahansa menestyä oppaiden tarjoamien ohjeiden avulla. Miten erilaiset lähtökohdat ja rakenteellinen eriarvoisuus huomioidaan näissä teoksissa, ja minkälaisia vaihtoehtoisia seurauksia eri diskursseilla voi olla? Voiko puhe etuoikeuksista uhriuttaa ja aikaansaada tunteen, ettei kannata edes yrittää?  Tai vaihtoehtoisesti, puhutaanko yksilön vastuusta silloinkin, kun menestyminen on lähes mahdotonta resurssien puutteen ja rakenteellisen eriarvoisuuden vuoksi? Entä minkälaista menestyspuheen tulisi olla, jotta se huomioisi sekä yksilöiden väliset erot että lisäisi tunnetta hallinnasta ja menestymisen mahdollisuuksista?

Mitä tämä sitten tarkoittaa blogin osalta? Ainakin sitä, että tulen lukemaan kevään aikana valtavan määrän opaskirjoja, joista osa sisältää todella hyödyllisiä vinkkejä oman tehokkuuden lisäämiseen, ajatusmallien muuttamiseen ja virheellisten uskomusten korjaamiseen. Näin alustavasti suunnitelmanani on jakaa inspiroivia ja käytännönläheisiä ohjeita ja oivalluksia blogissa, kun taas kriittiset pohdinnat ja syväanalyysin siirrän väitöskirjan puolelle. Toivon oppivani itsekin kevään aikana entistä tehokkaampia oppimismenetelmiä, ongelmien pelotonta lähestymistä sekä oman osaamiseni kartoittamista ja brändäystä. Vaikka eihän sitä tutkimusta tehdessä koskaan tiedä, mihin se johtaa. Joskus tutkimusprosessin aikana syntyneet oivallukset vievät ihan uuteen suuntaan.

Tekijä: Jael-Aleksis Tuominen

Olen 32-vuotias filosofian maisteri ja LCF Life Coach Turusta. Tällä hetkellä opiskelen aikuiskasvatustiedettä tutkinnon täydentäjänä, ja pohdin samalla tulevaisuuden urahaaveitani. Blogini keskeisiä teemoja ovat opiskelu ja uuden oppiminen, tavoitteiden asettaminen ja aikatauluttaminen, omannäköisen elämän eläminen sekä arvovalintojen tekeminen ja rajojen vetäminen. Lisäksi olen kiinnostunut tasa-arvosta, vähemmistöjen tukemisesta ja työhyvinvoinnista. Mikäli haluat ottaa minuun yhteyttä, voit laittaa viestiä osoitteeseen jael.tuominen[at]gmail.com.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on tästä aiheesta?